Nyugdíjas szövetkezet - mit is jelent pontosan?

Nyugdíjas szövetkezet – mit is jelent pontosan?

A nyugdíjas szövetkezet manapság egy egyre népszerűbb foglalkoztatási forma. De sokan nem tudják, hogy mit is jelent pontosan, illetve kinek és mikor lehet jó választás belépni egy ilyen megbízható szövetkezetbe. Ebben a cikkben erre a kérdésre fogjuk megadni a választ.

Nyugdíjas szövetkezet – mit is jelent pontosan?

Alapvetően egy foglalkoztatási forma, mely az öregségi nyugdíjban, vagy az átmeneti bányászjáradékban részesülő tagoknak kínál sok fajta munkalehetőséget, mely viszont az esetek nagy részében regisztrációhoz kötött. A munkalehetőség ebben a formában, mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára előnyös, hiszen a segít aktívan tölteni a munkavállaló napjait, emellett a nyugdíját a vállalt munkának megfelelő fizetéssel egészítheti ki. Míg a munkáltatók számára segít az esetleges hiány pozíciók feltöltésében tapasztalt munkaerő formájában. Ez pedig napjaink egyik legégetőbb problémájára azonnali megoldást jelenthet adott esetben, hiszen az idősebb korosztály a szaktudását kamatoztatva, korábbi tapasztalataival segítheti a leendő munkáltatót.

Azon nyugdíjasok, akik számára a lehetőség érdekes adott esetben 4, 6, vagy akár 8 órában is vállalhatnak munkát, az igényeiknek megfelelő beosztással, illetve Önmaguk dönthetik el, hogy a hét mely napján, napjain szeretnének dolgozni. Nincs korlátozva tehát a foglalkoztatás, akár heti 5 napban, napi 8 órában is vállalható munka, abban az esetben, ha a munkavállaló elegendő kedvet és erőt érez magában. A vállalt munka függvényében a megkeresett munkabérből mindösszesen 15% szja kerül levonásra, más költséggektől, levonásoktól nem kell tartania a leendő munkavállalóknak.

A vállalható munkák, között találhatunk kedvünkre a szellemi és fizikai pozíciókat a korábban linkelt nyugdíjtöbblet oldalán jelenleg elérhető ajánlatok alapján, így gyakorlatilag csak azt kell eldöntenünk, hogy mely hirdetés kelti fel érdeklődésünket és lehet számunkra adott esetben érdekes. Ehhez azt javasoljuk az oldal alapos átböngészését, hiszen minden adódó kérdésre megtalálhatóak a válaszok is.

Ha pedig megtaláltuk a számunkra ideálisnak tűnő ajánlatot, akkor nincs más teendőnk, mint felkeresni a szövetkezet weboldalát és regisztrálni. Vagy ha személyesen jobban szereti intézni ügyeit, akkor a szövetkezet központi irodájában, Budapesten a 13. kerület Katona József utca 15. szám alatt szintén megtehetjük. Minden további más ügyintézést és teendőt, úgy, mint az adóbevallást, bejelentést a NAV felé már az szövetkezet fog végezni. Így ebben a formában biztonságban tudhatjuk magunkat jogi szempontból és azt se feledjük el, hogy az ebben a formában történő munkavállalás már önmagában garanciát jelent arra, hogy a munkánk utáni fizetséget meg is kapjuk, ahogyan azt az elején elvállaltuk.

Leave a Comment